Korektory dla krów mlecznych - są to cztery produkty dla bydła, które w szybki sposób korygują zawartość białka lub energii w dawce pokarmowej. Jeden z nich jest mieszanką energetyczną, natomiast dwa pozostałe paszami wysokobiałkowymi.
Korektor ENERGY
- Zawiera w swoim składzie ziarno kukurydzy i pszenżyta.
- Zawartość skrobi wynosi ponad 50%.
- Polecana w okresie występowania deficytu energii, ponieważ zawiera w składzie skrobię nierozkładalną w żwaczu, a będącą źródłem energii w jelicie cienkim. Ogranicza występowanie chorób metabolicznych, takich jak: ketoza czy stłuszczenie wątroby i poprawia wskaźniki rozrodu.
- Idealnie sprawdza się w żywieniu krów w gospodarstwach, w których brakuje kiszonki z kukurydzy, lub zawartość skrobi w tej paszy objętościowej jest niska.
Korektor PROTEIN
- Zawiera w swoim składzie wysoki poziom białka rozkładanego w żwaczu, którego część pochodzi z azotu niebiałkowego.
- Charakteryzuje się bogatym składem surowcowym.
- Korektor PROTEIN świetnie sprawdza się w dawkach pokarmowych, w których duży udział stanowi dobra jakościowo kiszonka z kukurydzy.
- Przy nadmiarze energii w dawkach idealnie uzupełnia niedobór białka w żwaczu, zwiększając produkcję białka mikroorganizmów, co ma pozytywny wpływ na wzrost produkcji mleka.
- W stadach krów charakteryzującym się niskim poziomem mocznika w mleku zastosowanie Korektora PROTEIN pozwala na szybką i ekonomiczną optymalizację zawartości tego parametru.
Korektor BY-PASS
- Charakteryzuje się dużą zawartością białka ogólnego o wysokiej jakości.
- W produkcie występuje znaczny udział poekstrakcyjnej śruty sojowej.
- Zastosowano dodatek, dzięki któremu zwiększa się ilość białka, która nie ulega rozkładowi w żwaczu. Działanie tego produktu polega na redukcji aktywności bakterii proteolitycznych w żwaczu.
- Podawanie Korektora PROTEIN BY-PASS nie skutkuje ponadnormatywnym poziomem mocznika w mleku.
- Zwiększenie puli białka trawionego w jelicie wpływa pozytywnie na zawartość białka w mleku.
- Idealnie sprawdza się w stadach krów żywionych dużą ilością kiszonki z traw lub lucerny o wysokiej zawartości białka ogólnego.
Korektor FAST MILK
- Charakteryzuje się czterema źródłami białka ogólnego, o różnym tempie rozkładu w żwaczu.
- Polecany dla krów mlecznych oraz dla jałówek.
- Nie zawiera mocznika paszowego.
- Szybko koryguje zawartość mocznika w mleku.
- Sprawdza się w dawkach o wysokiej zawartości energii, zwiększając produkcję białka mikroorganizmów w żwaczu.
- Występuje w opcji PASZA EUROPEJSKA